Оставаме на евтини свински и пилешки пържоли, родното агнешко кът

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Намалява производството и на телешко и говеждо месо

Има стабилен темп на растеж при производството на свинско месо през последните години. Очаква се през тази година обемът на продукцията да се увеличи до 78,11 хил. т. (+3,8% на годишна база). Това сочат предварителните оценки на Центърът за икономически оценки в селското стопанство (САРА). Основните причини за позитивната тенденция са високата степен на концентрация и повишението  в средната продуктивност на едно животно.

В същото време темпът на растеж на производството изпреварва ръста на потребление, което се отразява върху вътрешните цени на едро. Очаква се средната цена за 2019 г. да е 3,29 лв./кг , което е почти на нивото от изминалата година, но е значително под осредненото за периода 2014-2018 г. – 3,46 лв./кг.

С почти 6% ще се увеличи производството на пилешко

В същото време високата  ефективност  при производството на птиче месо е причина за неговото постоянно увеличение през последните пет години. Предварителните прогнози сочат, че обема на продукцията през 2019 г. може да достигне 114,9 хил. тона, което е с 5,9% над  нивото  от изминалата година. Очаква се производството на месо от бройлери да нарасне до 84,4 хил. тона, което е ръст с 2,6%.

Прогнозираната средна цена на едро на пилешко месо за настоящата година е около 2,85 лв./кг, което е с близо 5% под нивото на изминалата. Очаква се това да се отрази по посока намаление цените на дребно, които се предвижда да бъдат около 4,85 лв./кг.

Цената на едро – най-ниската от петилетка, на дребно – няма промяна

По-малко агнешко, произведено в България ще слагаме на трапезата си през тази година. Прогнозира се общото производство на овче и агнешко месо да намалее до 9,92 хил. т, поради свиването на производството на агнешко месо в стопанствата. Прогнозната цена на едро е най- ниската за изминалите пет години – 11,07 лв./кг, но това няма да се отрази върху цените на дребно, които ще се задържат около 13,60 лв./кг.

През 2019 г. общото производство на говеждо и телешко месо в страната ще бъде около 16,54 хил. тона. При това положение намалението в добива на говеждо месо ще 5,8% на годишна база. За последните пет години това е най-ниското ниво, като причините могат да се търсят в свиването на производството в стопанствата при слаб растеж на производството в кланиците.

Очаква се годишните цени на едро на говеждо и телешко месо да се понижат с близо 1,8% под равнището от 2018 г., достигайки  4075 лв./тон кланично тегло. Това равнище е едно от най-ниските от 2014 г. насам, превишавайки само нивото от 2017 г. Тази прогноза се основава на оценките за задържане ръста на консумацията.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама