България ще помага на Китай да развива производството на шафран. В момента се водят преговори за визита през март на български експерти от аграрния университет в Джъдзянския университет в гр. Ханджоу, където да се положат основите на откриващото се сътрудничество. Това каза за “Агрозона” Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.
“Китайското правителство активно работи за развитието на селското си стопанства и подпомагането на селските райони.”, обясни още Васил Гелев и допълни: “През 2018 г. китайският президент Си Дзинпин стартира кампания за подпомагане на земеделските производители в изостаналите провинции на държавата. Китайски експерти и учени направиха оценка, според която отглеждането на шафран би могло да облекчи конкурентоспособността на китайското земеделие и да спомогне за увеличаване на доходите на заетите с дейността лица.”
“България може да предложи както знания в областта, така и да бъде един от основните износители на шафранови луковици за Китай. Известно е, че културата вирее успешно на нашата територия и популярността й през последните години се увеличи значително.”, подчерта той.
През май 2019 г. ще се проведе форум, на който китайските специалисти да обменят идеи за сътрудничество и възраждане на бубарството в България, съобщи още Васил Гелев.