Топ 10 на най-скъпите плодове в света

Агрозона
Агрозона
4 Минути

Кой от нас не обича плодове? Те са важен компонент от храната на човека и много животни. Сред тях обаче има толкова редки видове, че от тяхната цена на човек понякога може да му прилошее. Представяме ви най-скъпите плодове в света.

№10 Круша във формата на Буда

8.5 евро за бройка

Десетото място сред най-скъпите плодове в света е заето от круша с формата на Буда. Плодовете са патентовани от китайски фермер от провинция Хъбей. Цената на една круша е далеч по-ниска от нейните опоненти в класацията. Въпреки това, благодарение на легендата, според която тези плодове осигуряват безсмъртие, продажбата на круши се е увеличила значително, осигурявайки стабилен доход на фермера.

№9 Ябълки Sekai Ichi

20 евро на бройка

С тегло около 900 грама и на стойност 20 евро тези ябълки се отглеждат в Япония повече от 40 години. Името им Секай Ичи означава „най-доброто в света”, а тъй като японските агрономи винаги се стремят към все по-добри резултати, диаметърът на средния плод от този сорт не трябва да пада под 38 см.

№8 Портокалът Dekopon

75 евро за 6 броя

Портокалите са едни от най-често срещаните плодове в света.Заемащият осмо място в класацията Dekopon се отличава от другите сортове по необичайния си външен вид. Въпреки това, основната заслуга за неговата висока цена има уникалният му вкус. Тези портокали се считат за най-вкусните и сладки в света.

№7 Ягодите Senbikiya Queen

80 евро на опаковка (12 броя)

Тази дузина красиви ягоди ще струват на клиентите 80 евро. Всички те са подбрани според строгите изисквания на стандарта, които включват идеална форма и ненадминат вкус.

№6 Квадратни дини

750 евро на бройка

Япония се гордее не само със скъпите си ябълки, но и с квадратните дини. Тази форма се постига чрез поставяне на дините в специални кутии. Това квадратно чудо може да се намери навсякъде в Япония. Всяка диня е около 6 кг.

№5 Ананаси от градина Хелиган в Корнуол

1500 евро на бройка

Тези скъпи ананаси се отглеждат в една от най-известните ботанически градини във Великобритания. Тяхното култивиране е много труден процес. Ананасите растат дълго време и те трябва да се пресаждат многократно. Последният най-скъп плод беше продаден за 15 000 долара.

№4 Манго Taiyo no Tamago

2 800 евро за два плода

Този японски манго сорт се нарича “Яйцето на слънцето” заради своята овална форма. Желаният плод трябва да тежи най-малко 350 g и да съдържа достатъчно количество захар. “Яйцата на слънцето” могат да бъдат намерени на търгове. Най-високата цена за две парчета манго е била 2 800 евро.

№3 Гроздето Ruby Roman

3 700 евро за чепка

Тези гроздове понякога достигат размера на топка за пинг-понг. Сортът расте само в един регион на Япония. Продажбата му на големия пазар е започнала едва през 2008 г., така че това е сравнително ново чудо.

№2 Динята Densuke

5 700 евро за бройка

И отново в Япония. Само един плод от тази диня тежи около 11 кг. Динята Densuke расте само на едно място на Земята – остров Хокайдо в Япония. Годишната реколта на тези дини е само 10 000 бройки.

№1 Пъпешът Yubari

21 500 евро за два плода

Да, отново в Япония. И отново на остров Хокайдо. Yubari е резултат от кръстосването на два много сладки пъпеша и расте само на този остров. Подарък като диня Yubari е знак за високо уважение и признателност в Япония. Вярно, че само малък слой от обществото може да си го позволи, което не е изненадващо.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА