Закупуване на машини и изграждане на сгради допустими по подмярка 4.3

Агрозона
Агрозона
4 Минути

За първи път представиха проект на подмярка 4.3 «Инвестиции за развитие, модернизация или адаптиране на земеделската и горската инфраструктура» по време на 11-то заседание на Комитета за наблюдение на ПРСР. Предстои проектът да бъде комуникиран в ЕК, дискутиран с DJ AGRI. Когато бъде одобрена и включена в ПРСР ще има тематични работни групи за обсъждане условията за кандидатстване.

Бюджетът по подмярка 4.3 е много под нуждите на агросектора на България, коментира на КН Михаел Пилке, ръководител на подразделение AGRI.F3 в Главна дирекция “Земеделие” на ЕК. «При дискусиите с УО на ПРСР ние ще искаме да бъдем убедени какви ще бъдат приоритетните сектори, как ще бъде таргетирана помощта , за да имаме увереност, че ще бъдат постигнати заложените цели», коментира Пилке.

Според разработения проект подкрепата ще се предоставвя на територията на цялата страна, в материални и нематериални инвестиции за реконструкция и модернизация на инфраструктурата за напояванее, както и за покриване нуждите от реконструкция на съоръженията и поетапно възстановяване на останалите.

Сред допустимите разходи по мярката ще бъдат изграждане, реконструкция/рехабилитация/ремонт на сгради и друга недвижима собственост, използвани за дейности, свързани изцяло с напояване, включително такива, използвани за опазване на околната среда. Също така ще могат да се закупуват  нови машини, съоръжения и оборудване, необходими за подобряване на дейностите, свързани с напояване. Ще се финансира и изграждането на системи за отчитане и мониторинг на ползваните количества вода.

Разходи ще се зачитат и за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги, консултации за екологична и икономическа устойчивост на проекти, проучвания за техническа осъществимост на проекта. Общите разходи по проекта обаче не могат да надхвърлят 12 % от общия размер на допустимите инвестиции по проекта. Допускат се и разходи за ноу-хау и софтуер.

Кой може да кандидатства?

Бенефициери по мярка 4.3 могат да бъдат оператори за хидромелиоративни дейности. Те трябва да бъдат юридически лица, учредени и регистрирани по реда на Закона за сдружения за напояване (ЗСН), както и юридически лица, учредени и регистрирани по реда на Търговския закон (ТЗ) или Закона за кооперациите (ЗК). Допустим бенефициер е и „Напоителни системи“ ЕАД.

100 млн. лв. бюджет

Подмярката ще стартира с общ размер до левовата равностойност  на 50 465 860 евро. Минималния размер на допустимите разходи за кандидати за едно проектно предложение е в рамките на 15 000 евро. Максималния размер пък ще бъде 6 000 000 евро.

Чувствителните сектори с приоритет

Критериите за подбор ще гарантират насоченост на финансовото подпомагане чрез инвестиции пряко свързани с чувствителните сектори в земеделското производство и поливни култури. Приоритет ще бъде осигурен и за проектни предложения с включени инвестиции, целящи по-голяма икономия на вода, при които се използва вода от инфраструктура с по-големи загуби и по-ниска ефективност при използване на водните ресурси, обслужващи по-голяма площ, внедряване на иновативни технологии и операции, поддържане на ландшафтни елементи, опазване на околната среда и енергийна ефективност.

Не на последно място ще се търси и допълняемост на критериите за подбор с интервенциите в напоителни системи на ниво земеделскот стопанство, които се предоставят по подмярка 4.1 от ПРСР.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА