Рибарите се стягат за Никулден по стар стил

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Сезонът за рибарите беше добър и напълни фризери с чернокоп, сафрид, паламуд. По стар стил обаче морските хора се стягат да отпразнуват Никулден – на 19 декември.

Вече все по-малко ентусиасти влизат за риба. Времето не е подходящо, а и морето не дава толкова много. Излиза кефал или попчета, и то инцидентно, информира “Черно море”.

Край Варна и изобщо по Черноморието често рибарите прибягват и до друга основна дейност – варенето на ракия.

Мнозина са инвестирали спечелените от риба пари в грозде и други плодове. Джибрите „завряха“ и вече са готови за варене. И както мнозина българи, рибарите също се нареждат по казаните.

Консервирането на риба също е важно занимание. Веяният паламуд е от вкуснотиите, които се появиха за Никулден на 6 декември. Рецепти има „бол“, правилно маринованите морски дарове ни радват цяла година.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама