Учени от ССА разработиха уникално синьо вино с антиоксидантните свойства на спирулината

Агрозона
Агрозона
3 Минути
Николай Солаков, технолог в проекта и асистент в Института по криобиология и хранителни технологии в София

Екип от учени от Селскостопанска академия са готови с проект за производство на вино с тъмносин цвят. Забележителното при него е, че съдържа ферментирал екстракт от едноклетъчното водорасло спирулина, на което според учените се дължи началото на живота на Земята. Водораслото има мощна антиоксидантна способност и се справя с трите основни групи радикалови частици, които се генерират в живата материя.

Уникалното вино бе представено от технолога по проекта Николай Солаков, технолог в проекта и асистент в Института по криобиология и хранителни технологии в София.

Благодарение на синия пигмент цефикоцианин свойствата на бялото вино се увеличават и стават по-силни от червеното вино. Този пигмент е доказал свойството си да се справя с три групи радикали. Доказано е доброто му въздействие върху мозъчната тъкан, като помага на клетката са се справи с оксидативния стрес. С това вино е много по-малко вероятно да се получи махмурлук в сравнение с останалите вина, обясни за “Агрозона” Николай Солаков. Виното може да се прави от сувиньон блан, траминер, мискет мускат и шардоне.

Уникалното вино ще се разпространява в подбрани ресторанти в страната

В Испания също произвеждат синьо вино, но се влага растението индигофера тинктория, което обаче няма такива силни антиоксидантни свойства както спирулината. Има също разработка на японски учени, направено със спирулина, но виното е зелено на цвят и е със съвсем различни вкусови качества в сравнение с виното на българските учени.

Основното предизвикателство пред учените е бил острият вкус на спирулината, който наподобява блато. „Успяхме да адаптираме вкуса така, че да не се усеща този тежък вкус на спирулината.“, обясни Николай Солаков. Друго предизвикателство е било свързано с това, че пигментът е протеинов комплекс, а учените са успели да премахнат утайката. „Всичко това ни дава основание да кажем, че виното е първият експеримент в света, който се прави така, че да се получи бистро вино с това водорасло.“, каза още българският учен.

Учените са завършили проекта през септември 2018 г. и предстои да бъде разработена програма за пускане на пазара. Върху него са работили екип от трима души.

Работим също по проект съвместно с Института в Троян. Имат още над 10 проекта за функционални храни и полезни добавки.

Avatar photo
Автор: Агрозона
Agrozona.bg e информационен сайт, който представя последните новини и анализи в сектор „Земеделие”, Хранително-вкусовата промишленост и предприемачество в селските райони. Тук ще откриете полезна информация, свързана с възможностите за национално и европейско финансиране на българските фермери, промени в българското и европейското законодателство и тенденциите в селското стопанство в България, Европейския съюз и по света.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА