Представиха Националната програма за въздуха в парламентарната комисия по околна среда и води

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух (2018-2024) до края на месец октомври ще бъде публикувана за обществено обсъждане, а по-късно предложена за одобрение на Министерски съвет. Това съобщи пред Комисията по околна среда и води в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Разработената от Световната банка средносрочна програма има за цел да бъдат постигнати нормите на Закона за чистотата на атмосферния въздух, за да се подобри качеството на живота в големите населени места, в които основните замърсители са битовото отопление на твърдо гориво и автомобилният транспорт.

Наблюденията показват, че средногодишните превишения от 2011 до 2016 г. намаляват, но сериозно трябва да се ограничат екстремните замърсявания на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Министър Димов посочи, че проблемът със замърсяването на атмосферния въздух основно с ФПЧ е идентифициран отдавна, но много градове не отговарят на нормите на европейското и националното законодателство за качество на въздуха.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА