Министър Димов обсъди със словашкия си колега мерки срещу замърсяването на въздуха

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна със словашкия си колега Ласло Солимос днес в Братислава. Двамата обсъдиха актуални теми от европейския дневен ред, свързани с околната среда, в контекста на предстоящия на 9 октомври т.г. Съвет по околна среда в Люксембург.

Министър Солимос запозна министър Димов с приоритетите на Словашкото председателство на Вишеградската четворка, сред които са подобряване качеството на атмосферния въздух и борбата с климатичните промени.

Акцент на разговора по темата за качеството на въздуха бяха мерките, които двете страни вземат за решаване на проблема и един от основните му причинители – емисиите от моторни превозни средства. Министър Димов благодари на словашкия си колега за изразената подкрепа за внасяне на информационна нота относно замърсяването на въздуха, дължащо се на вноса на употребявани автомобили от страни с висок БВП към страни с по-нисък стандарт.

В нея се призовава за предприемане на мерки на европейско ниво за справяне с проблема. Документът беше подкрепен като съвносители от Полша и Словакия и ще бъде част от дневния ред на предстоящия Съвет по околна среда. Основната цел е да привлече вниманието на Съвета, държавите членки и Европейската комисия към сериозността на проблема с нарастващия поток автомобили „втора ръка“ от държави, въвеждащи ограничения за движението им поради несъответствие с нормите за чистота на въздуха.

Проблем, който води до „изтичането на въглеродни емисии в рамките на Съюза“, и който, както министър Димов подчерта по време на срещата, изисква бързи и категорични мерки, в т.ч. и законодателни, на ниво Европейски съюз.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама