Изполваме близо 10 пъти по-малко инсектициди от Испания

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

България се нарежда на 16-о място по използването на фунгициди и бактерициди в Европейския съюз, според данни на Евростат. През 2016 г. от тези пестициди в страната са използвани 1049 тона. Лидери в това отношение са Испания, Италия и Франция, които са употребили съответно 38,9 хил. тона, 37 хил. тона и 31,9 хил. тона. Най-малко с фунгициди пръскат в Малта, където количеството е едва 84 тона.

При хербицидите в страната ни са използвани 2 хил. тона през 2016 г., а инсектицидите и акарицидите са били 703 тона.

Като цяло по отношение на пестицидите в Европа, Испания, Франция и Италия формират 79 % от цялото потребление. Тези страни са и съответно основният производител на селскостопански продукти, като общо обработват над 46% от обработваемите земи на Стария континент.

При пестицидите, най-продавани се фунгицидите и бактерицидите, като техните продажби заемат 46 %. Следват хербицидите с 29 %, инсектицидите са 11%.

Франция е безспорен лидер по употреба на хербициди с 30 хил. тона годишно. Следват Германия и Испания с над 15 хил. тона, а на четвърто място се нарежда Полша, която е употребила 12,7 хил. тона.

Германия пък е използвала най-много инсектициди – 15,6 хил. тона, което е почти два пъти повече от следващата страна – Испания.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА