В Търговищко средният добив при слънчогледа е 270 кг от декар

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Средният добив при слънчогледа в Търговищко е 270 килограма от декар. Това показва справка на Областната дирекция “Земеделие” в Търговище в началото на кампанията по прибирането на маслодайната култура.

В областта със слънчоглед през тази стопанска година има засети общо 250 125 дка. Жътвата е започнала в четирите общини на областта, единствено в Антоновско началото предстои. Най-много са площите с културата в общините Търговище и Попово, съответно по 108 260 и 81 300 дка. В тези землища са и най-високите достигнати средни добиви – 270 и 282 кг/дка.

От земеделската дирекция припомниха за БТА, че през миналата година в региона средният добив при слънчогледа е бил 210 кг от декар, а най-високият в края на кампанията е 235 кг/дка в Поповско.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА