Тетевен събира любителите на тетевенската саламура на 23 юни. Празникът се организира за трета поредна година, съобщават от общината. На събитието най-добрите местни готвачи ще демонстрира на живо приготвяне на традиционната тетевенска саламура.
Тетевенска саламура е рибена чорба от различни видове дребна речна риба и речни раци, характерна за Тетевенския край. Яде се както студена, така и много гореща, като мезе на местната люта сливова ракия или след препиване на сутринта. Трябва да е много солена, кисела и люта. Със своя кухня и автентични рецепти за приготвяне на рибни ястия ще се включат и селата от общината. Презентации на рибни ястия и местна кухня, както и на туристическите услуги, които предлагат, ще направят и местни хотелиери и ресторантьори.
Общината предлага безплатно и търговски площи на фирми, които са производители на български национални носии и брандирани стоки с фолклорни елементи. Организаторите са предвидили и демонстрация на стари начини на улов на риба, както и зарибяване на река Бели Вит. Целият празник ще бъде съпроводен с фолклорна програма и много настроение.