Младите фермери доказват пред ДФЗ компетенции, за да получат директни плащания

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Земеделци на възраст до 40 г. имат право да се възползват от подпомагане по Схемата за млади земеделски стопани. Подпомагането по линия на директните плащания е на годишна база. Изисква се кандидатите да декларират площи по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) в заявлението за подпомагане, а средства се отпускат за първите до 30 ха допустими площи по СЕПП. Поощряването на младите земеделци се изразява в надбавка от 50% от плащането на хектар по СЕПП.

Отпускането на субсидия по мярката е обвързано с доказване на компетенция. Затова кандидатите, които тази година кандидатстват по схемата за първи път и/или досега не са предоставяли документи, е необходимо да предоставят в съответната областна дирекция на ДФ „Земеделие“ в срок до 1 декември 2018 г. документ. Според насоките за кандидатстване той може да бъде:
а) завършено средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или
б) завършено средно икономическо образование със земеделска насоченост, и/или
в) завършено висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, и/или
г) завършено висше икономическо образование със земеделска насоченост, и/или
д) удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за получена степен на професионална квалификация в областта.

Важно е кандидатът да е до 40 г. в годината на първо подаване на заявление. Допустими бенефициенти са както физически, така и юридически лица. Условието юридически лица да получат субсидия е ефективният и дългосрочен контрол по отношение на решенията, свързани с управлението, ползите и финансовите рискове. Този контрол трябва да се упражнява от физическо лице на възраст до 40 години. Уточнява се, че физически лица упражняват
изискуемия контрол, ако:
а) са управители или председатели и/или са повече от половината от членовете на управителния орган на дружеството или кооперацията и
б) притежават повече от половината от гласовете в общото събрание на дружеството или кооперацията; или
в) са повече от половината от неограничено отговорните съдружници, които управляват дружеството; или
г) притежават капитала на еднолично търговско дружество.

Що се отнася до времето на създаване на стопанството, за кандидатстване по схемата се изисква то да не е повече от 5 години преди кандидатстването по нея. За създаване на стопанството се отчита датата на регистрация на кандидата за първи път като земеделски стопанин, датата на подаване на заявление за подпомагане; датата на започване на осигуряване на кандидата като земеделски производител, в случай че се осигурява като такъв както и датата на вписване в регистъра по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА