Доставените количества в страната ни на кайсии, череши, черупкови плодове, праскови и круши се увеличават в границите от 20,7% до 74,3% на годишна база. Най-значителен ръст е регистриран при кайсиите, сочи оперативен анализ на Министерството на земеделието.
Намалението на вноса на пресни плодове на годишна база се дължи основно на спад при цитрусовите плодове – с 22 хил. тона (26,9%), ябълките – със 7 хил. тона (18,2%) и гроздето – с 6,6 хил. тона (40,8%). Сред произвежданите в страната плодове понижение се отчита и при вноса на сливи (с 63,5%), вишни (с 43,6%), дини (с 10,1%), пъпеши (с 13%) и ягоди (с 14,4%).
Вносът на пресни плодове намалява с 3%, до 262,6 хил. тона на годишна база. По предварителни данни на НСИ, през периода януари – ноември 2017 г. вносът на пресни зеленчуци нараства с 0,8% до 213,3 хил. тона.
Най-голямо при зеленчуците е увеличението на вносните картофи с 3,3 хил. тона (11,3%) и домати – с 5,8 хил. тона (9,1%). Увеличение има и при вноса на патладжани, тикви и чесан с между 9% и 67,4% (най-значително при чесъна). Доставките на зеле в страната ни пък намаляват с 30,5%, а на гъби и трюфели, пиперки и лук – от 6,5% до 16,7%.