Опасение от въздействието на фосфатите, използвани като хранителни добавки в месото, изразиха членовете на ЕП. Те се противопоставиха на предложението на Комисията да се разреши употребата на фосфорна киселина, ди- и три фосфати и полифосфати (E 338-452). От друга страна производителите искат да слагат тези добавки в продуктите си, за да удължат трайността и да запазят месото сочно за по-дълго време. Тъй като то не е етикетирано, този факт остава скрит от консуматорите на дюнери. Правилата на ЕС не разрешават употребата на фосфатни добавки в месни заготовки. Но поради всички натрупани изключения, те все повече се използват, за да предпазват вкуса и да задържат водата.
Депутатите припомнят, че при проведени научни изследвания през 2012г. е открита потенциална връзка между добавките на фосфати в хранитe и повишаването на сърдечно-съдовия риск. Оценката на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) обаче заяви, че не е възможно да се припише този риск за приемa на фосфор в общи или фосфатни добавки. Заключението на Комисията противоречи на резултатите от подобни изследвания, направени в САЩ.
Европейският парламент трябва да събере две трети мнозинство, за да върне предложенията на Комисията. Очаква се окончателното гласуване да е през декември. Мотивът за налагане на вето по въпроса за разрешаване за фосфати в месото се опира на вредното влияние върху човешкото здраве.