Експириментален “златен” картоф може да допринесе за предотвратяване на болести и смъртни случаи в страни, където жителите разчитат основно на храни, съдържащи скробяла, става ясно от проучване на Държавния университет в Охайо, цитирано от sciencedaily.com.
Една порция от инженерно разработените картофи с жълто-оранжев цвят е достатъчна да осигури 42% от препоръчителния дневен прием на витамин А при децата и 34% от приема на витамин Е.
Жените в репродуктивна възраст пък получават 15% от препоръчителната доза витамин А и 17% от витамин Е от 150 грама от тези картофи.
Над 800 хил. души в световен мащаб разчитат на картофите като основен източник на енергия и много от тях не приемат достатъчни количества от важни за организма, посочва авторът на проучването Марк Файла, професор по хранене в университета в Охайо. “Златните” картофи имат много по-голямо съдържание на витамините А и Е от обикновените картофи и могат да допринесат за преодоляването на дефицитите.
“Златният” картоф към момента все още не е наличен за производство с търговски цели.