Туристите, които посещават Румъния, скоро ще могат да опитат традиционна домашна храна в селата в цялата страна. Инициативата е на румънската Агенция по безопасност на храните, а проектът има за цел да подпомогне развитието на местните общности и местния туризъм. През следващата година властите планират да създадат мрежа от гастрономически центрове в румънските села. За отварянето на един такъв център, домакинствата ще трябва да бъдат регистрирани и одобрени от Агенцията по безопасност на храните.
„Не става дума за преработена храна, само домашно приготвена, всичко ще се приготвя и яде в един ден. Както баба я прави, например. Кухнята на баба трябва да отговаря на санитарните и ветеринарните изисквания. Важен е произходът на продуктите, те трябва да от регистриран или оторизиран източник “, каза Г. Брънеску, председател на Агенцията по безопасност на храните.
Все още липсва законодателство, което ще следи тези точки. От Агенцията провеждат кампании за повишаване на осведомеността по проекта и за събиране на отзиви от заинтересованите ог проекта. Обратната информация ще бъде използвана при разработването на правната рамка, която няма да наруши съществуващото законодателство на ЕС в областта.
Понастоящем Румъния разполага с четири хранителни продукта, които имат етикет за защитено географско указание на ЕС. Това са сирене Ибанещи, салам Сибиу, румънска пушена риба Новак и сладко от сини сливи Тополовени. В момента се анализират още три, за да получат желаната защита. Страната се надява да получи защита и за девет алкохолни напитки.