Витамин К помага при отслабване, остеопороза и срещу кървене

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Витамин К помага при отслабване и срещу кървене. Той участва в различни физиологични процеси, включително в процесите на кръвосъсирване и костната минерализация, се казва в научно становище на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA). Европейските експерти определиха диетични референтни стойности за Витамин К.

Витамин К е представител на семейството на мастноразтворимите съединения със сходна химична структура, известни като нафтоквинони (3-substituted 2-methyl-1,4- napthoquinone). Среща се в два витамера – Витамин К1, известен още като филоквинон (phylloquinone) и Витамин К2, известен още като менаквинон (menaquinone).

При възрастни дефицитът на Витамин К се характеризира клинично с тенденция към кървене във връзка с ниската активност на коагулационните фактори в кръвта. При “нисък” прием на филоквинон (т.е. <10 µg/дневно) развитието на симптоматичен дефицит на Витамин К и нарушение на нормалния хемостатичен контрол при здрави възрастни, може да отнеме повече от 2-3 седмици. Кърмачетата са податливи на кървене поради ниското съдържание на Витамин К в майчиното мляко и малките им телесни запаси от Витамин К. В тази връзка прилагането на филоквинон във фармакологична доза, чрез орално или чрез мускулно въвеждане, е обичайна практика за профилактика на хеморагичната болест при новородените. Проучванията са показали и възможна взаимовръзка между „ниския“ прием на Витамин К и аномалии в калцификацията, вкл. остеопороза или артериална калцификация, както и възможна връзка между плазмения филоквинон и риска от остеоартрит.

Витамин К се среща основно в тъмно зелените листни зеленчуци – спанак, маруля и други салатни растения, зеле, брюкселско зеле, броколи, аспержи, фъстъци, в количества от около 60-365 lg и около 80-585 lg /100 g. Други източници на филоквинон са някои масла от семена, растителни мазнини и смесени мазнини – в количество около 25-60 lg / 100 g. Витамин К се намира също в животинските продукти като месо, черен дроб, сирене и яйца.

Адекватен прием на витамин К при кърмачета е от 10 lg/ден за кърмачета на възраст 7-11 месеца и между 12 lg/ден за деца на възраст 1-3 години и 65 lg/ден за деца на възраст 15-17 години. За бременни жени, като се вземе предвид средното увеличение на теглото на тялото и референтната телесна маса на не-бременни жени, адекватният прием е същият както този за небременните жени, получен след закръгляване. За кърмещи жени Панелът счита, че адекватен прием от 1 lg/kg телесно тегло на ден за филоквинон, определен за нелактиращи жени, покрива малката екскреция на витамин К с майчиното мляко. По този начин адекватният прием за бременни или кърмещи жени се определя на 70 lg филохинон/ден.

Референтните стойности за витамин К (само на база филоквинон)

ВъзрастАдекватен прием за населението AI (µg/дневно)
Бебета 7–11 месеца

Деца 1–3 години

Деца 4–6 години

Деца 7–10 години

Деца 11–14 години

Подрастващи 15–17 години

Възрастни ≥ 18 години, вкл. бременни и лактиращи жени

10

12

20

30

45

65

70

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама