Всяка десета проверка в софийските гори завършила с акт

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

Горски инспектори от Регионална дирекция по горите (РДГ) – София са извършили 110 проверки по Закона за горите за периода 24-26 април 2017 г. в горските територии в териториалния обхват на дирекцията. Проверени са 76 моторни превозни средства (МПС), транспортиращи дървесина, 7 обекта за складиране, преработка и експедиране на дървесина и 25 обекта за добив на дървесина. Проверяващите са съставили 12 констативни протокола и 11 акта за установени административни нарушения.

Инспекторите са съставили 6 акта за липсата на GPS – устройства на водачи на 6 товарни автомобила, транспортиращи дървесина.

В землището на село Кътина служителите на РДГ-София са установили, че в обект за добив на дървесина е изграден път с дължина 60 метра, без да са спазени изискванията на нормативната уредба. По случая са съставени 3 акта на нарушителите.

При извършени проверки в землището на село Своде инспекторите са констатирали, че е извършена незаконна сеч на 10 куб. м. дърва за огрев, като същите са задържани с констативен протокол. Работата по случая продължава за установяване на извършителя на нарушението.

След получен сигнал от служители на СДВР на 25.04.2017 г., служители на РДГ София са установили, че в землището на село Кокаляне моторно превозно средство транспортира без превозен билет недървесни горски продукти, за което е съставен 1 акт и е задържано МПС – то.

На 26.04.2017 г. служителите на дирекцията са спрели за проверка товарно превозно средство в землището на село Доспей, Община Самоков. При проверката на превозното средство е установено, че същото транспортира 7  куб. м. немаркирана с контролна горска марка, производствена марка или общинска марка строителна дървесина от бял бор и без превозен билет. За установеното служителите на дирекцията са изготвили констативен протокол, с който са задържали дървесината и превозното средство. Проверката по случая продължава. Предстои съставяне на акт на фирмата, която системно нарушава Закона за горите. При наличие на данни за престъпление материалите по случая ще бъдат изпратени в прокуратурата.

Проверките в горските територии в териториалния обхват на дирекцията продължават, съобщават от пресцентъра на Изпълнителна агенция по горите.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА