Българският потребител търси голямо разнообразие от хлябове – от заводския бял хляб до ръчно направените погачи със сусам и други семена, каза за “Агрозона” Стаменка Дамянова, изпълнителен директор “Хлебопроизводство и сладкарство” ЕООД, град Троян. Търсене има и за здравословните видове хляб със семена, кълнове и закваски, свързани с модата в хляба. “Модата е по-скоро поглед към миналото. Това е всъщност бъдещето. Хлябът, който е замесван едно време от нашите баби с квас и сега актуалната закваска.”, коментира Дамянова.
По думите й потреблението на хляб у нас се понижава. Причина за това са разпространяваните информации и стреса от това, че от хляба се пълнее, че той е нездравословен. Стаменка Дамянова отрича тези твърдения и посочва, че именно в насъщния се съдържат витамини и минерали, той е храната, която можем да консумираме “и сутрин, и обед, и вечер, без да ни омръзне”. “Хлябът е това, с което започва нашият живот, хлябът е и това, с което завършва нашият живот. Знаете, хлябът е Христовата плът като символ.”, казва Дамянова.