Какви култури носят добра доходност, ако нямаме голяма площ, на която да ги отглеждаме?
- Кейл – продуктът е сравнително нов за българския пазар, но той никак не е чужд на
Кейл – може да се използва за свежа салата хората, които следят тенденциите в здравословното хранене. Чипсът от кейл, например, е в се по-популярна алтернатива на пържените картофени кръгчета. И макар за мнозина супер зелето да е все още непознато, потребителите на магазините за здравословни храни със сигурност ще го разпознаят. Можете първоначално да започнете с отглеждането му на 1 дка и ако успеете да намерите реализация, да разширите производството.
- Облепиха – това растение също не е сред най-известните у нас, но се ползва като билка от далечни времена. Прилага се успешно при високо кръвно налягане, висок холестерол, стомашни проблеми, съдържа омега 3 и 6 мастни киселини. От него се извлича масло. Може да се ползва и за чай. Имайте предвид, че макар и много полезно, се бере трудно.
- Земна ябълка – тя е много продуктивна, постепенно навлиза в асортимента на пазари и супермаркети. На външен вид прилича на картоф. Може да се консумира както прясна, така и термично обработена, и преработена, на конфитюр, например. Богата е на микроелементи като фосфор, магнезий, цинк.
- Домати – тази култура е повече от добре позната по нашите ширини. Сортовете са разнообразни според това дали търсите повече плътност, повече сладост или по-голям размер на плода. Чисто отгледаните домати – без изкуствени торове и други препарати, се търсят все повече на фермерски пазари и в кооперативите. За чисти домати се оглеждат както семейства с деца, така и хора, които внимателно подбират какво слагат на трапезата си.
- Ягоди – те също са познати и търсени като доматите, носят добра доходност, има търсене, подходящи са за отглеждане на малка площ, но имайте предвид, че се берат трудоемко. Имат и недостатъка, че не са трайни.
- Мента – кой не посяга към чашата с ментов чай през зимата? Ментата е култура с много приложения, може да се ползва както прясна – за коктейли и салати, така и като сушена билка, от нея се извлича масло, ползва се в хранително-вкусовата, козметичната и парфюмерийната промишленост.
- Малини, къпини, боровинки – предлагането им не е голямо и ниша има, малките плодчета безспорно са много полезни и вкусни. Търсят се както за прясна консумация, така и за преработка, тъй като от тях се получават чудесни сиропи, сладка и компоти.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ