12 642 родни животновъди подкрепени през 2015 г. заради кризата в ЕС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

По извънредна мярка на ЕС за намаляване на производството на мляко през 2016 г. предстои да бъдат изплатени още 1 580 000 лв. Средствата са в допълнение на предоставената през 2015 г. извънредна финансова помощ за преодоляване на кризата в секторите на животновъдството, с която са подпомогнати 12 642 земеделски стопани. Изплатени са 23 481 383 млн. лв., в това число 11 740 502 лв. европейско финансиране и 11 740 882 лв. национални средства. Това отчитат от Министерство на земеделието и храните в публикуван доклад за двете години от управлението си.

В началото на ноември 2016 г. са изплатени още 11 167 192 лв. извънредна помощ за приспособяване на млекопроизводителите и земеделските стопани в други сектори на животновъдството, които се ангажират с една или повече дейности, насочени към стимулиране на икономическата устойчивост на техните стопанства и допринасящи за стабилизирането на пазара. Подпомогнати са дребномащабни стопанства, стопанства, които прилагат екологични и щадящи климата методи за производство и такива, които използват екстензивни методи за производство.

От кампания `2015 започна да се прилага нова схема за обвързана подкрепа за производство на протеинови култури, финансирана с европейски средства. Нейната цел е насърчаване отглеждането на протеинови култури за изхранване на животните, от една страна, а от друга страна – за подобряване на земеделското и екологично състояние на заетите с тях площи. През втората година от прилагане на схемата (кампания `2016) се отчита нарастване броя на заявленията за подпомагане с 36,3% спрямо предходната.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА