Синоптиците очакват топъл септември с малко валежи

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Септември ще бъде с малко по-високи температури и съществува около 70% вероятност месецът да е с по-малко валежи от нормалното. Очакват се и няколко захлаждания, като едното от тях ще е към 7-8 септември, а второто и по-съществено захлаждане, ще е към 20 септември. Това заяви пред БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев – преподавател по синоптичен анализ и синоптична климатология в Геолого-географския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

В понеделник, 22 август, от запад ще нахлуе свеж океански въздух и температурите в България ще се понижат с 5-6 градуса, каза доц. Рачев. Той уточни, че това застудяване няма да бъде толкова “дълбоко”, каквото беше застудяването в края на миналата седмица, но въпреки всичко се очаква повече облачност, гръмотевични бури и малко по-хладно време. То ще продължи около 2-3 дни, след което от петък, събота – 26, 27 август, над България ще се установи слънчево и много хубаво време, което ще продължи до 7-8 септември. Тогава се очакват гръмотевични бури и евентуални превалявания, прогнозира климатологът.

По думите му хубавото време “работи” на морето и носи много високи доходи за туризма, но Източна България страда от сериозно засушаване. Във Варна не е валяло от почти два месеца, същото се отнася и за Югоизточна България. Там реколтата от царевица и слънчоглед ще бъде с по-малки добиви, посочи доц. Георги Рачев.

Юли месец беше най-топлият юли, откакто съществуват метеорологични наблюдения на Земята, отбелюзва доц. Рачев. 2015 г. беше най-топлата на Земята, а почти сигурно е – над 95% е вероятността, 2016 г. да надмине 2015 г. и да “завоюва палмата на първенството – за най-топлата година в съвременната 150-годишна история на човечеството”, каза ученият.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА