Производителите на мляко в Русия очакват рецесия

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Производителите на мляко в Русия очакват в следващите месеци браншът да навлезе в рецесия. От решаващо значение ще бъде покупателната способност на руските потребители, според Артьом Белов, директор на руския Съюз на производителите на мляко цитиран от topagrar.de. Статистиката обаче показва, че задлъжнялостта на руснаците към различни финансови институции е намаляла с почти 4% през 2015 г.

Млечните продукти представляват до 25% от потребителската кошница на домакинствата в Русия. Но при спад в потребителските кредити хората трябва да спестяват и търсенето на млечни продукти намалява, обяснява Белов. Това, според него, застрашава развитието на бранша, който разполага с около 3,5 млн. млечни крави. В следствие на руското ембарго върху вноса на стоки от Запада бизнесът се развива по-добре.

По-голямата част от вноса на млечни продукти в Русия идва от Беларус. Около една четвърт от търсенето се покрива от внос. Според наблюдатели ембаргото действа като протекционистична мярка, която може да помогне за модернизация на аграната индустрия. Възможности за инвестиции в аграрния сектор на страната търсят няколко големи компании от Азия и от Запада.

Производството на мляко в страната ще се повиши с около 2,5% за първите 6 месеца на годината след въвеждането на ембаргото, а очакванията за 2017 г. са за ръст с 3% на годишна база. Цената на литър мляко в страната е около 2 рубли или около 28 евроцента.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА