16 ресторанта, участващи в кампания за намаляване на хранителните отпадъци в Швейцария чрез схема за прибиране на останалата храна за вкъщи, отбелязват 42% намаляване на храната, която изхвърлят. 92% от запитаните клиенти, взели остатъка от порцията си, са си я дояли у дома, сочат данните. Много хора обаче се срамуват да поискат недоядената храна да им бъде пакетирана за вкъщи, става ясно от публикация на theguardian.com.
Ако произведена храна е негодна за консумация от хора, тя може да бъде продавана за храна за прасета, сочи друго предложение за намаляване на хранителните отпадъци. Практиката не е разрешена от ЕС. Ако това бъде позволено, би спестило от количествата фураж, нужни за животновъдството.
СВЪРЗАНИ НОВИНИ