По-информативни етикети на храните за европейските потребители от 13 декември 2014 г., припомня пресцентърът на Европейската комисия.
От 13-и декември 2014 г. новите правила на ЕС за етикетиране, приети от Европейската комисията през 2011 г. Те ще гарантират на потребителите по-ясна, по-подробна и точна информация за съдържанието на хранителните продукти и ще им позволят да правят информиран избор за консумираните храни.
Част от основните промени в правилата за етикетиране са:
- По-четливa информация (въвежда се минимален размер на шрифта за задължителната информация);
- По-ясно и унифицирано представяне на алергените (напр. соя, ядки, глутен, лактоза) при предварително опакованите храни (видимо открояване от останалата информация чрез шрифт, стил и цвят на фона) в списъка на съставките;
- Задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани, включително в ресторанти и кафенета;
- Изискване за представяне на определена информация за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни;
- Задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо;
- Еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина;
- Списък на специално създадените наноматериали в съответните съставки;
- Конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини;
- По-строги правила за предотвратяване на подвеждащи практики;
- Посочване на съставката заместител при „имитациите“ на храни;
- Ясно указване на „формовано месо“ или „формована риба“;
- Ясно указване на размразените продукти.
Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат от 13-и декември 2016 г.
Комисията работи заедно с предприятията, за да гарантира бъдещото правилно прилагане на новите изисквания. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище. Това ще позволи на всички стопански субекти и МСП от хранителната промишленост да правят справки, използвайки лесно за употреба средство. Предвижда се работата по базата данни да продължи през 2015 г.