Предстои среща на земеделските министри на ЕС в Люксембург

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Съветът на министрите на земеделието на страните-членки на Европейския съюз ще заседава в Люксембург на 13-и и 14-и октомври, за да бъдат обсъдени въпроси от политиката за развитие на секторите земеделие и рибарство.

В сферата на земеделието, министрите ще проведат дебат за приноса на сектора за постигане на целите на средносрочната стратегия „Европа 2020“. Ще бъде обсъден проблема с болестта африканска свинска чума, която е била засечена първо в Литва през януари 2014 г., а след това и в Полша, Латвия и Естония. Съветът ще изслуша доклад на Европейската комисия по международната търговия на европейски селскостопански стоки. Очаква се да бъде представен и отчет за напредъка по преговорите за сключване на споразумение за свободна търговия и инвестиции със САЩ. По време на обедната почивка министрите ще обсъдят земеделските аспекти на политическата рамка за климата и енергийните въпроси в периода 2020 дo 2030 г.

Основна цел на министрите по отношение на сектор Рибарство ще бъде да постигнат съгласие за политиката на Балтийските държави през 2015 г. Предстои да се определят максималните квоти за улов на риба от определен вид, както и максималният брой дни, в които рибарите могат да ловуват. От тази година, според реформираната ОСП, при определянето на квотите ще се въведе задължението за престой на сушата.

Съветът ще проведе и годишни консултации по двустранното споразумение за улов на риба между ЕС и Норвегия. И тук ще бъдат определени квотите за улов на риба за 2015 г. Ще се обсъди позицията, която ЕС ще заеме по време на годишната среща на Международната комисия за опазване на рибата тон в Атлантическия океан (ICCAT), която ще се проведе на 10-17 ноември 2014 г. в Женева.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА