ЕСП: Не е доказана нуждата от допълнителна специфична инвестиционна мярка за лозаро-винарския сектор

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Специален доклад на Европейската сметната палата относно изпълнението на мерките за инвестиции и популяризиране на вина по националните програми за подпомагане на сектора вино е публикуван на страницата на Министерството на земеделието и храните.

В доклада се посочва, че Европейският съюз е най-големият производител на вино в света. През 2008 г. Съветът въвежда реформа на общата организация на пазара на вино, чиято основна цел е подобряване на конкурентоспособността на винопроизводителите в ЕС и постигане на равновесие между търсенето и предлагането в лозаро-винарския сектор. Реформата се извършва в контекста на продължаващи дълго време структурни излишъци, чрез които се надвишава търсенето. Основните финансови инструменти на реформата включват временна схема за изкореняване на лозя и създаване на национални програми за подпомагане, в рамките на които всяка държава членка може да избере кои мерки (от общо 11) да приложи като най-подходящи.

Заключението на Европейската сметната палата е, че управлението на инвестиционната подкрепа и подпомагането за популяризиране на лозаро-винарския сектор в първите години, обхванати одита, са неблагоприятно засегнати от начина, по който е разработена мярката и от слабостите в изпълнението, изтъкнати в настоящия доклад, както и че не винаги е видно въздействието върху конкурентоспособността на вината от ЕС.

Европейската сметната палата заключава още, че не е доказана нуждата от допълнителна специфична инвестиционна мярка за лозаро-винарския сектор, тъй като вече съществува инвестиционна мярка в рамките на политиката за развитие на селските райони. Тази допълнителна мярка е източник на усложнения, създава административни пречки, а в някои държави членки води до закъснения при изпълнението или до
прекалено ограничен обхват на допустимите инвестиции, гласи още докладът.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА