Арендатори: Житото трябва да се суши след жътва, за да е годно за хляб

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Арендатори от Добруджа посочват, че веднага след жътва житото трябва да се изсуши в сушилни, за да може да се произвежда от него хляб, съобщава “Монитор”. Ако това не бъде направено, то няма да е годно и това ще рефлектира върху цените на новата реколта.

Иван Киряков, директор на Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево, потвърждава тезата, че тази година жътвата ще е трудна, предава изданието. Има опасност забитите в земята класове да покълнат в калта след дъждовете, има риск и от вторично плъзване на плевели. Киряков смята, че жътвата може да започне към 10-и юли, при положение, че дъждът спре и земята изсъхне. Край Черноморието близо една трета от посевите са полегнали, а на места са поразени 100% от посевите, казва за “Монитор” Димитър Катранджиев, един от най-големите арендатори в региона.

Подадените заявления за пропаднали площи в област Добрич са 99, посочва директорът на областната дирекция „Земеделие” Зия Халил.

От земите, които комисиите са успели да обходят и за които има съставени протоколи, има данни за унищожени изцяло 1000 декара с пшеница, 1300 декара с царевица, 1600 декара със слънчоглед. Преди дъждовете в петък е имало данни и за 10 000 декара частично унищожени с пшеница като прогнозата е, че тези площи ще нараснат.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама