1 млн. евро е инвестирал в биоресторанти и собствени градини Ерик ван Велувен, но днес печалбата му е 20%
Холандският готвач Ерик ван Велувен се кани да създаде франчайз верига от биоресторанти в България. Той сподели идеята си пред Агрозона по време на демонстрация на здравословни ястия в Червената къща в столицата. Събитието е част от Дни на кулинарията с био- и местни продукти от Източните Родопи, които се провеждат на 7, 8 и 9 юни в София и в с. Горно поле, Община Маджарово по българо – холандския проект Новото тракийско злато и подкрепата на Холандското посолство. Ерик ван Велувен е собственик на фирма с ресторанти за здравословно хранене и работи със зеленчуци и подправки, произведени в собствените му градини. Близо 1 млн. евро са били необходими, за да стартира бизнеса си преди години, но днес печалбата му е 20%. Имам реалната възможност в селата около София да направя такъв ресторант, а защо не и да създам франчайз верига, обясни готвачът. Според него бизнесът с биопродукти има голямо бъдеще, а според експерти франчайзът е една от печелившите анткризисни мерки.
Светлана Трифоновска