ЕК настоява България да се съобрази с директивата на ЕС за ГМО

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Страната ни има два месеца, за да вземе мерки по казуса

Вчера, 26.04.2012 г., е получено мотивирано становище от Европейската комисия (ЕК), от което става ясно, че България не прилага правилно директива 2009/41/ЕО по отношение на дейностите, свързани с генетично модифицираните микроорганизми, като например тяхното култивране, съхранение, превозване, унищожаване или използването им по друг начин.

Директива 2009/41/ЕО изисква от държавите членки да гарантират, че са взети всички необходими мерки, за да бъдат избегнати евентуални негативни последици за човешкото здраве и/или околната среда, които могат да възникнат при дейности с генетично модифицирани микроорганизми. Тези дейности и отрицателните последствията, които биха могли да имат, са класифицирани в 5 категории, както следва: без или с незначителен риск, ниска степен на риск, умерен риск и висока степен на риск. В обхвата на директивата влизат дейностите „без риск” и с „незначителен риск”, като са посочени подробни критерии за оценка на риска, както и защитни мерки за всяко от посочените нива.

От ЕК настояват, че в българското законодателство са регламентирани само дейности с „незначителен риск”, като според тях не става ясно, че дейностите „без риск” попадат в обхвата на директивата.

Комисията е започнала производство за установяване на неизпълнение на задължения още на 20 май 2011 г. Тогава под натиска на обществото и екологични организации България поясни, че не е необходимо в законодателството ни да бъдат упоменати дейностите „без риск“, тъй като общата презумпция е, че всички дейности с генетично модифицирани микроорганизми са свързани с потенциален риск, макар и минимален.

Съгласно процедурите на ЕС за неизпълнение на задължения е изпратено мотивирано становище, с което е отправено искане към България да се съобрази с всички аспекти на директивата.

Сега страната ни има два месеца, за да информира Комисията за мерките, които е взела, за да осигури правилното прилагане на директивата. Ако това не се случи, Комисията може да заведе дело срещу България в Съда на Европейския съюз.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА