83 са умъртвените животни заради АЧС до момента. Все още обаче не е ясно съотношението между регистрираните и нерегистрираните животни, коментира пред Нова изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев. „Установихме заболяването лабораторно в петък в 18 часа. До събота вечерта екипът на БАБХ във Варна е работил без почивка. Днес ще стане ясно колко от умъртвените животни не са били регистрирани“, каза Илиев.
Заболяването най-бързо се разпространява чрез храната – свинско месо или продукти, които са от животни, заклани и са били в стадий, в който не е било достатъчно ясно дали са болни. Така продуктът може да измине много километри и заболяването рязко да се разпространи, обясни д-р Илиев.
БАБХ апелира, особено в районите около индустриални ферми, стопаните да заколят прасетата и да ги сложат във фризерите преди да има заболяване. Ако то е налично обаче тази мярка не трябва да се прилага, тъй като това може да доведе до разпространяване на заболяването. Препоръката се отнася за районите, в които все още не са констатирани огнища.
Версията, че е заразата е влязла чрез животно е малко вероятна, допълни изпълнителният директор на БАБХ. Най-често това се случва чрез фуражи или продукти, като самите хора могат да го пренесат.