8295 производители получават преходна помощ за тютюн

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Със заповед на министъра на земеделието в оставка бяха утвърдени ставките за различните групи

Със заповед на министъра на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев са определени ставките за тютюн по Националната преходна помощ за кампания 2023 г. Общият размер на бюджета по схемата е 71 млн. лв. Той бе одобрен на последния Консултативен съвет по тютюна, който се проведе на 16 януари 2024 г.

Производителите на сорт „Басми“ до 2000 кг. ще получат по 5.50 лв./кг, а тези с производство над 2000 кг. по 4.13 лв./кг. За сортовете „Каба Кулак“ и „Бърлей“ определената ставка е 4.00 лв./кг., а за сортовата група „Виржиния“ е 3.00 лв./кг.

Кандидатите по схемата за 2023 г. са 8 295, а количеството произведен тютюн е 17 049 140 кг.

Преходната национална помощ за тютюн се изплаща на килограм въз основа на годишното количество изкупен качествен (1 – 3 класа) тютюн по сортови групи, както и диференцирано за различните количества в сортовите групи през една от годините на референтния период, съгласно данни за изкупения тютюн в регистъра по чл. 4, ал. 2 от ЗТТСТИ.

Земеделският стопанин заявява еднократно при първото заявяване на интервенцията въз основа на коя от годините на референтния период, през която е отглеждал тютюн, да се определи размерът на изкупения тютюн по сортови групи.

Схемата за преходна национална помощ за тютюн се прилага от 2015 г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА