Тютюнопроизводителите, вписани в регистъра за 2022 г. също да получат de minimis, настояват от НАТ-2010

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Сектор “Тютюн” настоява за подпомагане на вписани в Регистър за 2022 г тютюнопроизводители по схема de minimis. Това става ясно от писмо на председателя на Национална асоциация на тютюнопроизводителите -2010 (НАТ-2010) Цветан Филев до земеделския министър. Основни аргументи за искането, с цел постигане равнопоставеност на останалите сектори са: постоянно повишаващите се цени на горива, торове и препарати, галопираща всеобхватна инфлация, както и не включване на бранша в мерките за преодоляване на негативното икономическо въздействие на COVID-19 за 2022 г.

Относно изясняване на забележки от Европейска комисия по Националния стратегически план на България за нова ОСП на ЕС (2023-2027), свързано с финансова схема Преходна национална помощ за тютюн с нова референтна рамка (2016, 2017 и 2018 години на производство), секторът предлага изготвяне на методология даваща възможност на тютюнопроизводителите вписани в Регистър през съответните години съгласно ЗТТСТИ, да посочат една стопанска година, която да им бъде нова референтна такава през бъдещият програмен период без право на промяна до края на периода.

Тютюнопроизводителите настояват отдавна за свикване на Консултативен съвет по тютюна и все още очакват да бъде насрочена дата за него.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements