7 млн. лева щети по продукцията в Кюстендилско

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Между 5 и 7 млн. лв са щетите за стопанската продукция в Кюстендилско заради климатичните събития, пострадал е и пазарът на труда – 1500 човека, това каза кметът на Кюстендил Петър Паунов по време на участите в заседанието на земеделската комисия. Той предложи да има компенсаторни механизми за производителите на плодове, които миналата година са  регистрирали продукция и са участвали на пазара. Да се подпомагат производители на светло, призова той във връзка с унищожените овощни насаждения тази година заради късните пролетни студове. По думите на Ивайло Борисов, стопанин на 70 дка черешова градина, температурите са паднали до минус 6.5 градуса, когато вече е имало не просто цъфтеж, но и завързани плодове.

По думите на проф. д-р Димитър Домозетов от Института по земеделие в Кюстендил студовете са поразили не само череши, но и ябълки, и сливи. В района на Кюстендилско се произвеждат 5 хил. тона череши годишно и там са една трета от насажденията в страната. Домозетов подчерта, че има риск за реколтата следващата година, тъй като бялата ръжда обезлесява дърветата и така плодните пъпки, които се подготвят за догодина, няма как да бъдат изхранени. Разходите, които стопаните ще направят, ще са между 150 и 250 лв/дка, и те няма да имат възвръщаемост, т.е. ще са загуба за производителите.

Дора Ненова, директор дирекция “Държавни помощи и регулации” в МЗХ, уточни, че стопаните трябва да подадат заявления за пропаднали площи. При констативен протокол за 100% пропаднали площи, стопаните могат да получат до 80% компенсация на разходите. За миналата година тези 80% са възлизали на 149 лв./дка. Изплащането на щетите е в следващата година. Тази година са разплатени общо 6 млн. лв за пропаднали площи през миналата година. Към момента в Кюстендил са подадени 30 заявления за пропаднали площи, издадени са констативни протоколи за пропаднали площи – 23 ха с различни насаждения.

Министър Танева препоръча на земеделците да регистрират щетите си и да застраховат продукцията си, за да може да им бъде изплащано за загубите.

 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements