65% от новите овошки в страната са черупкови

Кирил Александров
Кирил Александров
3 Минути

От създадените през стопанската 2015/2016 година нови овошки в страната 65% са от черупковите видове орехи, бадеми и лешници. В същото време от общо 14.7 хил. ха невстъпили в плододаване овощни насаждения, отглеждани в стопанствата през 2016 година, най-голям е относителният дял на орехите – 51.6%, следвани от лешници и бадеми  – 19.2%, и сливи и джанки – 11.3%.

През 2016 г. в страната са произведени 199 хил. тона плодове при реколтирани 37 хил. хектара с овощни насаждения, показват окончателните данни ва агростатистиката за производството на плодове от реколта`2016. .

Реколтираните площи с малини през 2016 г. са с 20% по-големи в сравнение с предходната година и достигат 1.8 хил.ха, а производството възлиза на 8.4 хил. тона. Ябълки са прибрани от 4.1 хил. ха, а произведеното количество плод е 44.8 хил. тона. Новите насаждения от ябълки, круши и други семкови в страната са едва 3%.

Реколтираните площи с череши достигат 8.5 хил. ха, като увеличението спрямо 2015 година е с 5.1%. Прибрани са 38.5 хил. тона от плода. При кайсиите са реколтирани 2.6 хил. ха и увеличението спрямо 2015 година е 2.9%. Производството на плода се увеличава с 9.3% и достига 15.5 хил. тона. Реколтираните площи с праскови и нектарини са 3.8 хил. ха, а продукцията – 30.4 хил. тона.

Сред новите насаждения 30% са костилковите видове – праскови, кайсии, череши, сливи, вишни и др. Производството от сливи и джанки се увеличава с 34.4% спрямо 2015 година и достига 48.6 хил. тона въпреки, че има спад с 1.8% в площите, от които е прибрана продукцията и те възлизат на 6.7 хил. ха. При тези два плода е най-голямо увеличението на средните добиви – с 37% и при вишните  – с 10%.

На пазара са реализирани 98% от произведените плодове от реколта ‘2016. За търговската мрежа са насочени 48.4%, за преработвателната промишленост – 34.6% от плодовете, а 2.7% са за собствена консумация.

Напоявани са 44% от плододаващите и невстъпили в плододаване овощни насаждения, като 38.7% от тях са напоявани чрез инсталации за капково напояване, а 39.2% – гравитачно. Най-голям е делът на напояваните площи с череши, сливи, ябълки, праскови и орехи.

Най-често прилаганата обработка на почвената повърхност (при 73% от площите с овощни насаждения) е изораване или окопаване. Химическо обезтревяване се прилага при 7% от площите.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА