С 59 % нараства площите, на които са се отглеждали зеленчуци и сухи бобови растения през 2018 г., спрямо година по-рано. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите. За производството им са използвани 119.1 хил. ха.
Основната причина за това е нарастването близо 3 пъти на площите с нахут. През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на площите със сухи бобови култури. През 2018 година те са с над 2 пъти повече спрямо предходната, като това се дължи основно на реколтираните площи с нахут – 59.8 хил. ха.
С 23 % повече пък са реколтираните открити площи със зеленчуци – 41.8 хил. ха. Най-голямо увеличение на реколтираните площи се наблюдава при лук-кромид зрял – със 77%, краставици – с 67%, главесто зеле – с 16%, ягоди – с 11% и картофи – с 10%. Оранжериите са с площ от 916 ха и са използвани 1.43 пъти за производство на зеленчуци.
Продукцията от зеленчуци и сухи бобови култури – реколта’2018, е увеличена с 9% спрямо предходната година. Произведени са общо 906.2 хил. тона зеленчуци, от тях оранжерийното производство е 130.9 хил. тона. Най-голямо е производството на картофи – 261.7 хил. тона, домати – 148.1 хил. тона, дини – 95.0 хил. тона, краставици и корнишони – 74.4 хил. тона, и пипер – 52.0 хил. тона. Увеличение на производството спрямо 2017 година се наблюдава при нахута – с 80%, при тиквичките – с 51% и при градинския фасул-зелен – с 42%. Произведени са и 1 121 тона култивирани гъби.
Що се отнася до средните добиви, най-голямо е увеличението при градинския фасул-зелен – с 63%. При тиквичките ръстът е с 44% и при зрелия фасул – с 36%.