60-70 капки прополис дневно преборват грипния вирус

Васил Русев
Васил Русев
3 Минути

В меда се съдържат над 70 полезни вещества и витамини, които го правят изключително ценен – ненапразно е известен и като “нектара на боговете&ldquo”. Той е много полезен при простуда и настинки, защото е богат на витамини, повишава имунната защита и се бори срещу бактериите, обясняват лекарите

Това е единствената храна, която няма нужда да се съхранява при специални условия, независимо за какъв период и колко продължително време става дума. Причината е, че “вътре” не могат да се развиват и оцелеят никакви микроорганизми.

През зимата медът е задължителна съставка за всеки чай, но е важно да спазваме едно много важно правило. Освен меда изключително лечебен е и прополисът. Това е вещество в тъмнозелен цвят, почти черен, и представлява смес от смоли, восък и прашец от пъпки и цветове на растенията. Прополисът съдържа витамини, етерични масла, микроелементи и белтъчини.

Известно е, че това вещество се използва от пчелите, за да покриват и “укрепват” стените на кошера. За лечебни цели се прилага спиртен извлек (най-често 30%) на прополиса, който е известен като клеева тинктура. Това е и сред най-популярните методи, които се ползват при профилактика на простуда и грип. При деца се препоръчва по една капка за всяка годинка.

Например за 4-годишно дете дозата е 4 капки на ден, разтворени в малко сок, мляко, вода или чай. При вече настъпил дихателен проблем дозата се увеличава два-три пъти, уточняват лекарите. При възрастни могат да се прилагат 30-40 капки от клеевата тинктура на ден.

За големите хора спиртният извлек също може да се разреди с малко вода или мляко. Сместа се приема 1-2 часа преди ядене. Ако вече сте покосени от грипа, дозата трябва да се увеличи двойно, за да може да има ефект, добавят специалисти. Това ще рече около 60-70 капки дневно.

Когато се сложат няколко капки от клеевата тинктура в запарка от лайка пък, тя може да се използва и за гаргара. Това помага при проблеми с носоглътката или зачервено гърло.

ЕТИКЕТИ:
Avatar photo
Автор: Васил Русев
Васил е журналист в уебсайт и списание „Агрозона“ от август 2018 година. Роден е през 1983 година в Пловдив. Възпитаник е на Националната професионална гимназия по горско стопанство "Христо Ботев" в град Велинград и на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работи като журналист от повече от 10 г., а опитът му е съсредоточен в длъжностите - репортер, редактор и водещ. Личните му интереси са свързани с историята, политиката, природните процеси и спорта.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА