56% от пшеницата е с високи хлебопекарни качества

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

56% от прибраната пшеница е с високи хлебопекарни качества. Това показват данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). В периода на жътвената кампания са взети 1 297 проби от 1 832 034 т. пшеница от зърнопроизводителните райони на страната (27 области). Тоест, тествано е 39,62 % от реколтираното количество, възлизащо на 4 626 318 тона.

Крайните резултати от проведеното окачествяване на пшеница, реколта 2020 г., показват, че разпределението на зърното по групи е както следва: Първа група – 5,60 % към 2,10 % за 2019 г.; 0,80 % за 2018 г.; 3,16 % за 2017 г.; 0,71 % за 2016 г.; Втора група – 11,60 % към 8,50 % за 2019 г.; 3,33 % за 2018 г.; 10,25 % за 2017 г.; 4,24 % за 2016 г.; Втора Б група – 38,70 % към 46,00 % за 2019 г.; 12,20 % за 2018 г.; 34,62 % за 2017 г.; 36,26 % за 2016 г.; Трета група – 43,80 % към 40,30 % за 2019 г.; 83,82 % за 2018 г.; 51,96 % за 2017 г.; 58,79 % за 2016 рек. г.

55,90 % от произведеното пшенично зърно през 2020 реколтна година е с високи хлебопекарни качества и се отнася съответно към първа, втора и втора Б групи. Същият процент от общото производство или 2 584 773 т. (при 4 623 923 т. общо производство по данни на МЗХ към 03.09.2020 г.) са с качество, удовлетворяващо изискванията на мелничарския отрасъл за производство на висококачествени брашна за хляб и хлебни изделия.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА