5293 глигана паднаха под дулото на ловците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

От началото на ловния сезон са отстреляни 5293 броя диви свине, съобщи специално за „Агрозона“ изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните проф. Паскал Желязков. Това са само животните, които са регистрирани в модул „Лов“, уточни той. Всички те трябва да бъдат изследвани за наличието на зараза на Африканска чума по свинете (АЧС) и трихинелоза. Затова ловците са длъжни да регистрират проби от тях в държавните лаборатории.

Преди дни изпълнителният директор на БАБХ изрази съмнение, че е нереално нисък броят на намерените умрели диви прасета, при които е установен вируса на АЧС. Бройката на тези глигани е между 10 и 15.

„От БАБХ ще видим районите, където са установени положителните проби на АЧС на отстреляните диви свине и там ще предложим на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) да засилим претърсванията на районите, защото няма как едно прасе да е носител. То трябва да се е заразило отнякъде – или от друго прасе, или от умряло прасе”, допълни проф. Желязков. Заради страх да не бъде забранен лова обаче изпълнителният директор на БАБХ смята, че ловците не предоставят цялата информация за броя на констатираните умрели животни в горите.

В момента ловците могат да упражняват групов лов на дива свиня в 200 км зона около констатираните случаи на АЧС при различна степен на ограничения. 1 км около намереното животно ловът е забранен в рамките на 30 дни. Там могат да влизат само служители, които са ангажирани с претърсването на района. В останалите две подзони е разрешен, съответно индивидуалният лов, а във външната зона – груповият лов. Проф. Желязков съобщи, че през декември ще се направи ревизия на ловния сезон и ще се прецени докога ще продължи той.

Служителите на ловните и горски стопанства пък цяла година могат да отстрелват глигани с профилактична и санитарна цел.

В момента, след въвеждането на новите изисквания към зоните около констатираните случаи на АЧС при диви свине, само на 10 места има забрана за ловуване. От 26 септември насам обявени случаи на зони има в областите Търговище, Бургас, Шумен, 2 в Монтана, Русе, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Смолян. Три са огнищата в стопанства – всички те са при породата „Източнобалканска свиня“ – 2 в Смядово и 1 в Бургаско.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА