5 правила в кухнята ще ви пазят далеч от листерията

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
6 Минути

Какви са пътищата за зараза и какво може да причини бактерията

Листериозата е много тежка болест, но тя боже да бъде предотвратена и да бъде лекувана. Тя се причинява от бактерията листерия, от която всеки се страхува, но не знае как да се бори. Бременните жени, възрастните хора и лицата с отслабена имунна система, какво и хората с имунодефицит във връзка с различни заболявания, са подложени на най-висок риск от развитие на тежка листериоза. Те не трябва да употребяват продукти с висок риск, предупреждава Световната здравна организация (СЗО). В числото на хранителните продукти с висок риск влизат месни полуфабрикати и готови за употреба месни продукти, непреминали топлинна обработка, консервирани и/или ферментирали месни продукти и наденички, меки сирена и пушена риба. Бактерията, която предизвиква болестта, Listeria monocytogenes, е широко разпространена в природата. Тя може да бъде забелязана в почвата, водата, растителността и фекалиите на някои животни, както и в замърсени хранителни продукти. Болестта е относително рядка, казват от СЗО, ежегодно се заразяват от 0,1 до 10 случая на 1 млн. хора в зависимост от страните и регионите. Дори обаче случаите да не са много, тази инфекция е значителен проблем в областта на общественото здравеопазване заради високата смъртност.

Откъде идва на масата ни

Най-често път за разпространението на бактерията листерия са хранителните продукти, особено тези, които са с дълъг срок на годност в хладилника. Доказано е, че дълго съхранение бактериите се увеличават. Път за зараза са и тези храни, които не са подложени на топлинна обработка, което би позволило да бъде унищожена бактерията. В миналото заразата се е предавала предимно чрез готовите за употреба продукти – сардели, пастети, пушена риба и ферментирали месни наденички, млечни продукти, като меки сирена, непастьоризирано мляко и сладолед, както и чрез готови салати, а също така и пресни плодове и зеленчуци.

При благоприятни условия (ниски температури и достатъчно влажност) листерията има способността не само да се запазва дълго време, но и да се размножава при 4-6 градуса в почвата, водата, хранителните продукти (месо, мляко, зеленчуци, кисело зеле), в това число и при съхранение на продуктите в хладилника. Листерията се увеличава при съхранение на продуктите в хладилника, когато много други бактерии загиват. Тази й особеност обяснява разпространеното название на листерията като „микроб на хладилника“. Съхраняването на заразени продукти в хладилника често способства листериозата при хора при отсъствие на допълнителна обработка на такива продукти. Осоляването на зеленчуци, млечни и месни продукти, което е пагубно за много микроби, помага при размножаването на листериите, които издържат до 6-20% концентрация на готварска сол.

Най-голяма опасност представляват салатите от сурово зеле, меките сирена и месните полуфабрикати, в това число и птиците. Суровото месо и месните продукти могат да бъдат заразени в 30-50%.

 

Как протича болестта

Има различни видове листериоза, като основните са две: неинвазивна и инвазивна форма. Неинвазивната листериоза се явява лека форма на болестта, която се развива основно у здравите хора. Симптомите включват диария, повишена температура, главоболие и болки в мускулите. Инкубационният период е кратък и продължава няколко дни. Причината за болестта е свързана с употребата на заразени хранителни продукти.

Инвазивната листериоза се явява по-тежката форма на болестта и поразява някои групи от населението с висок риск. Те включват бременни жени, тежкоболни пациенти, възрастни хора и новородени. За тази форма е характерна и висока смъртност от 20-30%. Симптомите включват повишена температура, болки в мускулите, проблеми с централната нервна система, менингит, енцефалит. Инкубационният период продължава обикновено 1-2 седмици, но може да варира и от няколко до 90 дни. Вероятността от заразяване на болните жени от листериоза превишава с 20 пъти аналогичните показатели сред другите здрави хора, а на тези с имунодефицит – до 300 пъти.

Лечението на листериозата, диагностицирано в ранните стадии, е успешно, като се прилагат антибиотици.

Правилата у дома

Заради подобни бактерии в хранителната индустрия са въведени такива система, като НАССР, които да осигуряват безопасността на продуктите. За профилактика срещу бактерията Listeria monocytogenes се прилага пастьоризация и топлинна обработка, но на домашно ниво СЗО препоръчва спазването на 5 принципа в кухнята: 1. Съблюдавайте чистотата. 2. Отделяйте суровите продукти от продуктите, които подлежат на топлинна обработка. 3. Подлагайте продуктите на щателна топлинна обработка. 4. Съхранявайте продуктите при безопасна температура. 5. Използвайте безопасна вода и безопасни сурови продукти.

 

Личните мерки

Лицата, които са подложени на по-висок риск трябва да:

  • Избягват употребата на млечни продукти, приготвени от непастьоризирано мляко; месни полуфабрикати и готови за употреба продукти, като наденички, шунка, пастети и мести пасти, а също така и пушени морски продукти;
  • Да четат информацията за срока на годност и температурата на съхранение, указана на опаковката и внимателно да следват тези указания;
  • Важно е да се съблюдават сроковете на годност и температурата на съхранение, указани на опаковката на готовите за употреба хранителни продукти, така че потенциално присъстващите в тези продукти бактерии да не се увеличат до опасни нива. Топлинната обработка на тези продукти преди употребата им е още един ефективен способ за унищожаване на бактерията.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА