4% глоба от годишния оборот на фирма ако използва двоен стандарт при храните

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Европейската комисия започна да разработва правила, според които качеството на продуктите във всички страни от ЕС трябва да отговаря на единни стандарти.

Страните от Източна Европа отдавна привлякоха вниманието на Брюксел към факта, че съставът на продуктите на марките, които са популярни в целия свят, варира в различните страни от ЕС. Същите продукти в Западна Европа използват по-качествени съставки, отколкото в Източна Европа, пише ERR.

Целта на новите правила е да се осигури еднакво ниво на качеството на продуктите във всички държави-членки на ЕС. Така потребителят от София може да бъде сигурен, че например закупената от него Coca-Cola има същия състав като в Берлин.

Продуктите с двойни стандарти, т.е. един и същ продукт, които се различават по състав на различни пазари, ще се считат за подвеждащи за потребителя. Междувременно компаниите, които нарушават правилата, ще получават глоба в размер до 4% от годишния оборот.

В проекта на законопроекта продукти с двойни стандарти са продукти със значително различен състав и свойства. На такива ще бъде забранено да се продават, ако разликите не са причинени от местното законодателство или от сезонния недостиг на компоненти.

Ако разликите в състава бъдат оправдани, потребителят трябва да бъде информиран за това.

Представители на производствените компании често обясняват разликите в състава на характеристиките на предпочитанията на жителите на някои страни. Този аргумент обаче не обяснява защо рибните пръчки, продавани в Чешката република, съдържат 7% по-малко риба, отколкото подобен продукт в Германия. Според новите правила „различни потребителски предпочитания“ няма да се считат за обективна причина.

В момента обаче не е ясно как ще се дефинира „значителната разлика”. Също така не е дефинирано как ще бъде създадена оригиналната рецепта, с която ще се сравняват продуктите на гишетата на различните страни.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА