28% ръст бележат площите за биопроизводство за година

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През 2022 г. биологичните оператори са намалели с 50

В края на 2022 г. общо регистрираните в МЗХ биологични оператори са 4 863 броя – с 50 по-малко спрямо година по-рано, от които 4 260 броя са селскостопански производители. Операторите, сертифицирани с основна и/или допълнителна дейност преработка са 386 броя, с дейност търговия – 693 броя, с дейност внос – 101 броя и с дейност износ – 86 броя. През 2022 г. броят на биологичните оператори в система на контрол представлява 5,9% от общо регистрираните земеделски стопани по Наредба № 3 от 29 януари 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани, при 6,4% през 2021 г., показват данните в Годишния аграрен доклад, публикуван от Министерство на земеделието и храните.

Общите площи, върху които се прилагат методите на биологично производство (площи в период на преход и биологични площи) през 2022 г. са в размер на 110 440,7 ха, с 28% повече в сравнение с 2021 г. и представляват 2,2% от използваната земеделска площ в страната. Площите със зърнено-житни култури и с постоянни ливади и пасища се увеличават с по над 50% спрямо предходната 2021 г., а тези с култури за зелено/фуражни култури от обработваеми земи – над два пъти. Леко намаление се отчита при площите с трайни насаждения (с 2,3%), зърнено-бобови и протеинови култури за производство на зърно (с 5%) и технически култури (със 7,8%), а по-съществено – при тези с пресни зеленчуци, пъпеши, ягоди, култивирани гъби (оранжерийно и полско производство) – с 21,8%.

 

                       Площи в система на контрол, в т. ч. „в преход“ и „биологични“ (ха)

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА