24 са специализираните кланици за производство на бяло месо в България през 2018 г. – с две повече в сравнение с предходната година. Произведеното бяло месо от птици и зайци пък се е увеличило с 12 577 тона или 12,1 % в сравнение с 2017 г. и достига 116 537 тона, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Произведеното количество бяло месо представлява 65,3“ от общото промишлено производство на месо в страната през 2018 г., което възлиза на 206 975 тона и е с 11% повече спрямо предходната година, допълват експертите.
В сравнение с 2017 г. произведените субпродукти се увеличават с 15,2% и достигат 7 507 тона, а произведеният втлъстен черен дроб се увеличава с 19,3% до 2831 тона.
Броят на закланите пилета бройлери се увеличава с 14.2%, а произведеното месо (вкл. субпродуктите) е 88 886 тона, което представлява 12.1% увеличение спрямо предходната година. Статистиката сочи още, че закланите кокошки и петли, и добитото месо от тях е намаляло съответно с 15.4% и 11.9% спрямо 2017 г., а средното живо тегло преди клането е 2.5 кг. Същото е и средното живо тегло на зайците, като то се запазва на същото ниво спрямо предходния период. При патиците пък има лек спад от 2% в средното живо тегло.
През 2018 г. в кланиците са произведени с 10% повече разфасовки от птиче месо, или 49 755 тона, казват още експертите.