22 са специализираните кланици за производство на бяло месо в България през 2019 г. или с две по- малко в сравнение с предходната година, става ясно от статистиката за дейността на кланиците за бяло месо в България на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Колим по- малко бройлери, но вадим повече месо от тяхПрез 2019 година са заклани с 2.2 % по-малко птици и зайци в сравнение с 2018 година. Броят на закланите пилета бройлери намалява с 1.6%, но произведеното месо от тях (вкл. субпродуктите) с увеличава с 0,3% спрямо предходната година и се равнява на 89 108 тона.
Броят на закланите кокошки и петли и добитото месо от тях се увеличава съответно с 15.9% и 23.1% спрямо 2018 г., а средното живо тегло преди клането е 2.6 кг, със 0,1 кг повече, спрямо година по- рано.
Увеличава се средното живо тегло на зайците спрямо предходния период до 2.6 кг.
Намаление от 2,1% се отчита в средното живо тегло на патиците, което вероятно се дължи на по- ниския обем втлъстен черен дроб или намаляването на прилаганата практика за „гушене“.
През 2019 година произведеното месо от пилета бройлери и други кокошки се увеличава с 1.3% в сравнение с 2018 година. Общото количество на произведените субпродукти и втлъстен черен дроб от птици и зайци през 2019 г. е 9 402.5 тона, което показва намаление от 1,8% спрямо 2018г. Делът на втлъстения черен дроб е 25.5%.