2020 г. ще бъде Международната година на здравето на растенията

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Общото събрание на ООН обяви 2020 г. за Международна година на здравето на растенията. Резолюцията на ООН е резултат от няколкогодишни усилия на общности по целия свят, ефективно подкрепящи изпълнението на инициативата, докладвана от Финландия.

В момента, четири месеца преди откриването на Международната година на здравето на растенията (MRZR), международните органи – Организацията на обединените нации за храни и земеделие (FAO) и Международната конвенция за защита на растенията (IPPC), както и националните организации за растителна защита усилено се подготвят за организиране на събития, чрез които темата за здравето на растенията ще бъде популяризирана през 2020 г. по целия свят.

Основното послание на Международната година на здравето на растенията е значението на предотвратяването на разпространението на вредители и болести по растенията, причинявайки огромни икономически загуби и поражения в естествената среда, което се отразява негативно на стандарта на живот и дори на съдбата на цели нации.

Това потвърждава редица примери от настоящето и миналото на селското стопанство. Черната карта на европейската история е гладът в Ирландия от деветнадесети век, причинен от картофена болест – заболяване, причинено от гъбичкия организъм Phytophthora infestans. Тъй като по това време картофите са били основната храна на ирландците, унищожаването на картофите е довело до глад и до 30-процентно намаляване на населението на Ирландия. Един милион ирландски жители са починали от глад или болести, свързани с недохранване, а други 1,5 милиона души са емигрирали от Острова.

В наши дни често сме обезпокоени от информация за заплахи, свързани с появата на нови, често много разрушителни видове вредители и патогенни организми за растенията. Разпространението им на нови територии се допълва от оживената, непрекъснато нарастваща международна търговия с растителни стоки и прогресивни климатични промени. Банановите плантации са една от „жертвите“ на тези неблагоприятни явления. Тези плодове, които имат около 400 милиона потребители по целия свят, скоро могат да се превърнат в скъпа, труднодостъпна сладост. Всичко това може да се случи заради т.нар Панамско заболяване на банани, причинено от Fusarium oxysporum, което предизвиква хаос в Южна Америка. Прогнозира се, че болестта може да е причина за сериозна икономическа криза в целия регион. Учените трескаво търсят решение на проблема, а производителите и износителите на банани в Колумбия, Еквадор, Гватемала и Коста Рика са сериозно притеснени за бъдещето си.

Както при човешкото здраве, предотвратяването на болести по растенията е далеч по-ефективно и рентабилно от борбата с техните ефекти. Здравите растения дават по-високи добиви с високо качество. Те могат също да помогнат на хората в борбата с неблагоприятните климатични промени, недостига на вода и ерозията на земята. Ето защо е необходимо да се повиши информираността за значението на здравето на растенията за целия живот на Земята. 

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА