2020 г. отварят мярката за въстановяване на избитите животни от АЧС

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

С таван до 1 млн. € на проект отварят през май 2020 нова подмярка 5.2 за закупуване на животни от пострадалите ферми от Африканската чума по свинете. Това стана ясно по време на 13-то заседание на Комитета за наблюдение (КН) на ПРСР 2014-2020.

31, 47 млн. евро е предвиденият общ бюджет на мярка 5, а средствата са осигурени в резултат на прехвърляне на средства от нестартирали мерки на ПРСР 2014-2020 в рамките на одобреното от КН 6-то изменение на Програмата.

За да бъде допустимо стопанството на кандидата трябва да е засегнато от силно заразна болест и това е довело до унищожаване на най-малко 30% от земеделският потенциал на стопанството. Животновъдните стопанства, отглеждащи свине трябва да отговарят на определението „индустриална ферма“ съгласно Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Финансовата помощ, свързана с репопулация на съответното животновъдно стопанство отглеждащо свине, птици и дребни преживни животни /овце и кози/ е допустима до достигане на броя животни, с които стопанството е разполагало към момента на тяхното унищожаването съгласно информация от Компетентния орган. Ще се подпомагат земеделски стопани, регистрирани преди 1 януари 2018 г. и извършващи съответната животновъдна дейност преди тази дата. Кандидатът трябва да представи документи, издадени от компетентния орган за доказване на унищожените животни; кандидатът не е получил подкрепа от други източници и не е налице свръхкомпенсация и двойно финансиране.

Проектите ще бъдат приоритизирани според степента на щети на стопанството; друг приоритет ще е основан на принципа за максимално въздействие на инвестицията върху възстановяването на земеделския потенциал.

Финансовата помощ ще е в размер до 100% от допустимите за подпомагане разходи, като няма да надвишава стойност от 1 000 000 евро за един кандидат и едно проектно предложение.

Допустими са разходите за: закупуване на животни, предназначени за възстановяване на популацията в стопанството /репопулация; бщите разходи свързани със съответния проект (за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултантски услуги) в размер до12 % от общия размер на допустимите инвестиции по проекта.

Източник: ruralnet

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА