2020 г: 7 кланици са спрели работа, червеното месо – със 17% по-малко

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Износът на родна продукция се е свил с над 34%, сочи статистиката

През 2020 година на територията на страната са работили 78 кланици – със 7 по-малко в сравнение с 2019 година, отбелязват от Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ). Според подадените данни 44 от обектите са декларирали, че извършват клане на говеда. В 63 кланици се колят свине, в 52 – дребен рогат добитък (ДРД), а в 9 – биволи и еднокопитни. Кланиците, специализирани за клане само на свине са 43.  Съгласно Регламент (ЕО) № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход всички кланици са одобрени за извършване на вътреобщностна търговия.

Произведеното месо в кланиците е 72 821 тона или със 17.1% по-малко от 2019 година. Броят на закланите животни през 2020 г. намалява с 18.9%. Закланите животни директно в стопанства през 2020 г. са 748.8 хил. броя – с 19.5% по-малко в сравнение с предходния период, a произведеното месо в стопанствата (20 316 тона) е с 15.4% по-малко.

През 2020 година закланите говеда в кланици са с 10.2% повече в сравнение с 2019 година до 30.2 хиляди глави, като и общото им кланично тегло се увеличава с 10.5% до 6 236.8 тона. Запазва се броят на закланите телета в категорията до 8 месеца.

Броя на младите говеда от 8 до 12 месеца се увеличава с 27.3% в сравнение с 2019 година. Броят на закланите крави се увеличава с 2.5% в сравнение с предходния период. При биковете и воловете се наблюдава увеличение при закланите животни и на кланичното тегло съответно с 13.1% и 14.0% спрямо 2019 година. Намалява с 16.3% броят на закланите овце, както и произведеното месо (-7.9%). Произведеното свинско месо е с 19.5% помалко в сравнение с 2019 година. Броят на закланите угоени свине намалява с 19.9%, както и произведеното от тях месо с 19.0 % спрямо 2019 година, или 64 286.7 тона.

Водещо място в промишленото производство на червено месо през 2020 година заема Южният централен район с 30.7% от общо произведеното месо и с дял 29.1% от добитото свинско месо за страната. Там работят 15 кланици и е получено 22 353.1 тона червено месо.

През 2020 година производството на свинско месо намалява с 53.3% в Североизточния район, с 26.4% в Северния централен район и с 24.0% в Северозападния район.

През 2020 година вътрешното потребление на червено месо намалява с 5.8% в сравнение с 2019 година, като достига до 250 835.8 тона. Интересен е фактът, че през миналата година намаляват и износът и вносът на червено месо – съответно с 34.3% и 0.3% на годишна база. Износът на родно месо достига едва 7 169.9 тона, а вносът се равнява на 164 868.9 тона.

 

 

 

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама