2003-2016 г.: Руснаците намалиха употребата на алкохол с 43%

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Консумацията на алкохол в Русия е намаляла с 43% за 13 години. Това показва доклад на Световната здравна организация (СЗО). Става въпрос за годините  от 2003 г. до 2016 г. Спадът се отдава на редицата мерки за контрол на алкохола, прилагани от държавата и тласък към здравословен начин на живот.

СЗО заявява, че спадът в консумацията на алкохол е свързан и със значително увеличение на продължителността на живота.

Русия винаги се е считала за една от най-пиещите страни в света. “Консумацията на алкохол отдавна е призната за един от основните движещи фактори на смъртността в Руската федерация, особено сред мъжете в трудоспособна възраст”, се казва в доклада.

Но от 2003 до 2016 г. консумацията на алкохол и смъртността намаляват.

През 2018 г. продължителността на живота в Русия достигна исторически връх –  68 години за мъжете и 78 години за жените.

Мерките за контрол на алкохола, въведени при бившия президент Дмитрий Медведев, включваха рекламни ограничения, повишени данъци върху алкохола и забрана за продажба на алкохол между определени часове.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА