Митническите служби на България спряха на границата 20 тона сушени кайсии с произход от Турция заради превишено съдържание на сулфит. Това става ясно от справка на „Агрозона“ в системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF) в Европейския съюз, за която по-рано съобщихме. В случая нивото на риск за човешкото здраве не е високо, защото количеството регистрирани сулфити е 2 251 мг/кг при норма 2 000 мг/кг според системата.
От Българска агенция по храните съобщиха за „Агрозона“, че това задържане не е необичайна практика. По-рано две други партиди от 5 т. и 6,2 тона са спрени на българската граница. Те са преминавали през нашата страна, за да бъдат продадени на европейския пазар. Собственикът на съответната задържана пратка ще реши дали ще я унищожи или ще я върне в страната на произход.
Сулфитите са химически съединения, които съдържат сулфитен йон и често се използват за консерванти във вина (за да предотвратят повреждането и окислението им), сушени плодове и сушени картофени продукти. Те са естествена съставка в почти всички вина. Сулфитите могат да запазят свежия вид на нарязани плодове и зеленчуци. Те се използват за предотвратяване развалянето и обезцветяването по време на подготовката, съхранението или транспортирането на много храни. Могат да предизвикат алергии, главоболие и други негативни състояния.