Почти 20% е поскъпнало зелето през предходната седмица на едро като цената му е достигнала средно 55 ст/кг, сочи анализ на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. С 15% до 3,50 лв/кг е поскъпването при оранжерийните краставици, вносните домати поевтиняват с 4%, а оранжерийните с 1,4%, съответно до 1,97 лв/кг и 2,07 лв/кг. Най-съществен е спадът на цената на картофите – с 10% до 0,64 лв/кг. При портокалите спадът е с 8,2% до 1,12 лв/кг.
От основните хранителни продукти най-висока цена бележи захарта в Монтана, където килограмът й на едро е струвал 1,71 лв. В София и Бургас цената на едро е 1,20 лв/кг.
Най-високата цена на брашно тип “500” е регистрирана в Русе – от 1 лв/кг и Благоевград – от 99 ст/кг до 1,02 лв/кг. Наполовина е цената във Враца като там тя е достигала на места и до 0,70 лв/кг.
В Русе и Стара Загора се е продавало и най-скъпото олио с цена 2,30 лв/литър като в Стара Загора е достигала до 2,41 лв/л. От 1,80 до 2,00 лв е била цената на литъра в Бургас, където е отчетена най-ниска стойност на продукта.